
Live your own life
Pittige pompoensoep
Dit recept komt uit het boek 'een perfecte conditie' van Ellen Hoog. Bereiding voor een hele pan soep.
Ingredienten:
❥ Fles pompoen - 1 stuk
❥ Sap van een sinaasappel - 1 stuk
❥ Uien - 1 stuk
❥ Knoflook - 1 teen
❥ Gemberwortel - 2 cm.
❥ Pompoenpitten - 3 eetlepels
❥ Chilipoeder - naar smaak
❥ Groentebouillon - 600 ml
❥ Peper
Benodigdheden: Soeppan en een Staafmixer
Bereidingswijze:
Verwijder met een lepel de zaden en draderige binnenkant van de pompoen en snij de pompoen in blokjes.
Verhit in een ruime soeppan olie en fruit de ui, pompoenpitten, gember en de knoflook hier in. Voeg de pompoen toe en bak alroerend 2 minuten.
Voeg het sinaasappelsap en de groentebouillon toe, zorg dat de pompoen net onder water staat (dus als het niet genoeg is, meer water toevoegen). Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur koken.
Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een egale soep. Breng de soep op smaak met peper.
Erwtensoep
Ingredienten:
❥ Spliterwten - 500 gram
❥ Spek - 350 gram
❥ Rookworst - 1 stuk
❥ Uien - 1 stuk
❥ Prei - 1 groot stuk
❥ Knolselderij - 1 klein stuk
❥ Winterwortel - 1 stuk
❥ Bladselderij - 1/2 bosje
Kook de spliterwten op laag vuur ongeveer 30 minuten. Schuim de snert (erwtensoep) regelmatig af. Snij ondertussen de groentes in stukjes en bak ze eventjes in de koekenpan aan. Voeg na het half uur de ui, prei, wortel, knolselderij, bladselderij, het laurierblaadje en het bouillonblokje toe aan de soep en kook nog eens 30 minuten. Leg hierna de rookworst in de pan en laat de soep nu nog eens 15 minuten heel rustig koken.
Haal vervolgens de rookworst en het spek uit de pan en snij in stukjes. Voeg het hierna weer toe aan de soep. Breng de soep op smaak met zout en peper (let op, spek is al zout).
Eet de soep met roggebrood of ander lekker brood, eetsmakelijk!
Preisoep met champignons
Ingredienten:
❥ Prei - 2 grote stuks
❥ Zoete aardappel - 1 stuk
❥ Kastanje champignons - 250 gram
❥ Ui - 1 stuk
❥ Knoflook - 1 stuk
❥ Gedroogde tijm - 1 eetlepel
❥ Komijnzaad - 1 eetlepel
❥ Water - 1,5 liter
❥ Peper - naar smaak
❥ Groente bouillonblokje - 1 stuk
Benodigdheden: Soeppan, Koekenpan en Staafmixer
Bereidingswijze:
Verhit in de soeppan de olie en bak de ui hier in. Snij ondertussen de prei en voeg deze toe in de soeppan. Knijp de knoflook uit boven de soeppan. Voeg de zoete aardappel in stukken toe en bak eventjes mee. Voeg de komijn en tijm toe in de soeppan en giet daarna het water er bij plus het bouillonblokje. Breng de soep aan de kook en laat het daarna op laag vuur pruttelen, tot de zoete aardappen gaar is.
Bak in de koekenpan de champignons bruin. Pureer de soep zodra de zoete aardappel gaar is en breng op smaak met peper. Voeg de champignons toe aan de soep en klaar is kees!

Pompoensoep
Ingredienten:
❥ Pompoen - 1 stuk (ong. 1 kg)
❥ Wortel - 100 gram
❥ Kokosmelk - 100 ml
❥ Water - 1 liter
❥ Rode currypasta - 2 eetlepels
❥ Uien - 1 grote stuk
❥ Teen knoflook - 2 stuks
❥ Peterselie - 3 eetlepels
❥ Gemberpoeder - 2 theelepels
❥ Paprika poeder - 2 theelepel
Benodigdheden: Soeppan en Staafmixer
Bereidingswijze:
Begin met het snijden van de pompoen: je snijd hem door midden met een groot (kartel)mes, verwijder de pitten met een lepel, snij de pompoen in plakken, schil de buitenlaag er af en snij hierna in blokjes. Zet dit even op zij.
Fruit de ui en knoflook aan in de soeppan. Voeg de rode currypasta toe, roer het geheel goed om. Voeg hierna de pompoenblokjes toe. Voeg 1 liter water toe en laat dit koken. Als het kookt haal je de pan van het vuur en pureer je het tot soep met de staafmixer. Zet de pan terug op het vuur en voeg de kokosmelk en de kruiden toe. Goed roeren en laat de soep nog 10 minuten op het vuur staan. Serveer de soep met wat yoghurt of kwark. Het staat leuk om op te dienen, maar pompoen is van zichzelf erg zoet en kun je het wat neutraliseren door de zure yoghurt of kwark.

Venkel-groente soep
Dit recept is gemaakt op inspiratie uit het boek 'de afslankswitch' van Marjolijn van er Velde.
Sinds ik dit soepje gemaakt heb wil ik geen andere groentesoep meer maken waar geen venkel in zit. Heerlijk zeg!
Ingredienten:
❥ Ui - 1 stuk
❥ Teen knoflook - 1 stuk
❥ Wortel - 1 stuk (middelgrote)
❥ Venkelknol - 1 stuk
❥ Stengel bleekselderij - 2 stuks
❥ Groene paprika - 1 stuk
❥ Kastanjechampignons - 250 gram
❥ Water - 1 liter
❥ Groentebouillon blokje - 1 stuk
❥ kruiden naar eigen smaak (ik gebruik basilicum, tijm en peterselie)
Benodigdheden: Soeppan
Bereidingswijze:
Fruit de knoflook en ui aan in de soeppan. Snij ondertussen alle groente in stukken. Voeg als eerste de wortel toe. Doe dan de champignons, bleekselderij, paprika en venkel toe. Bak op laag vuur totdat alles begint te verkleuren. Voeg de gedroogde kruiden toe en roer alles door elkaar. Doe dan het water met het bouillonblokje erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het met de deksel op de pan pruttelen totdat alles gaar is. Schenk de soep in leuke kommen en voila, eetsmakelijk!
Courgettesoep
Ingredienten:
❥ Ui - 1 stuk
❥ Teen knoflook - 1 stuk
❥ Courgette - 2 stuks
❥ Groentebouillontablet - 1 stuk
❥ Water - 1 liter
❥ Peper
Benodigdheden: Staafmixer en Soeppan
Bereidingswijze:
Fruit de knoflook en ui aan in de pan. Snijd ondertussen de courgette in stukjes en bak deze ook even mee tot ze licht bruin beginnen te raken. Voeg 1 liter water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Zet het vuur uit en pureer alles met de staafmixer. Breng op smaak met de peper en verwarm nog 1 minuutje. Serveer met wat zuurdesem brood.
