Live your own life


Kersen crumble

Ingredienten:
❥ Havermout - 80 gram
❥ Bakpoeder - 0,5 theelepel
❥ Amandelmelk - 230 ml 
❥ Eieren - 1 stuk
❥ Gesmolten kokosolie - 1 eetlepel
❥ Biologische honing - 3 eetlepel
❥ Vanille poeder - 1 theelepel 
❥ Kersen - 200 gram
Kruimellaag:
❥ Havermout - 3 eetlepels
❥ Amandelmeel - 2 eetlepels
❥ Gesmolten kokosolie - 1,5 eetlepel
❥ Geschaafde amandelen - 30 gram
 
Benodigheden: Ovenschaaltje en een kom
 
Bereidingswijze:
Meng de melk, het ei, kokosolie, 2 eetlepels honing en de vanille in een kom. Doe in een andere kom het havermout en bakpoeder. Voeg het melkmengsel bij de havermout in de kom. Roer het goed door elkaar en doe het in de ovenschaal. Meng de kersen met de rest van de honing en verdeel deze over de havermout in de ovenschaal. 
Wrijf alle ingredienten voor de kruimellaag met je vingers door elkaar tot kruimels. Verdeel de kruimels over de kersen in de ovenschaal. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven op 180 graden celcius. Laat hem iets afkoelen. Je kan hem warm maar ook koud eten. 

Verjaardagsontbijt

Dit recept komt uit het boek 'Healthy Pleasures' van In love with health. 
 
Ingredienten:
❥ Amandelmeel - 70 gram
❥ Boekweitmeel - 70 gram
❥ Ei - 1 stuk
❥ Banaan - 1 stuk
❥ Walnoten - 50 gram
❥ Honing - 1 eetlepel
❥ Bakpoeder - 1 theelepel
❥ Vanille-extract - 1 theelepel
❥ Amandelmelk - 100 ml
❥ Kokosolie - 25 gram
❥ Zout - snufje
 
Benodigdheden: FoodprocessorPannetje en 9 cupcakevormpjes  
 
Bereidingswijze:
Hak de walnoten grof. Doe de banaan in stukken, kokosolie, honing, amandelmelk en het ei in de keukenmachine en meng het tot een gladde massa. Doe het amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder, vanille-extract, zout en de helft van de gehakte walnoten er bij in de keukenmachine en laat draaien tot je een dik beslag krijgt. Verdeel het beslag over de cakevormpjes. Strooi de andere helft van de gehakte walnoten over de cupcakes en bak de muffins in ongeveer 25 minuten op 180 graden. 

 


Granola brokken

Granola is een standaard ingredient bij mij thuis geworden, we hebben het net zo als havermout, muesli, lijnzaad en noten in een pot op de ontbijt-buffettafel staan. We gooien het bij de yoghurt, kwark, havermoutpap, fruitbowls etc. eigenlijk overal wel in! Mijn vriend vindt het lekker als hij een grote bite in zijn kwark heeft. Speciaal voor hem daarom de granola brokken. 
 
Ingredienten:
❥  Medjool dadels  - 5 stuks
 
❥ Tahin - 3 eetlepels
 
❥ Gepofte quinoa - 10 eetlepels
❥ Rozijnen - 3 eetlepels
❥ Zonnebloempitten - 3 eetlepels
❥ Goji bessen - 2 eetlepels
❥ Chiazaad - 1,5 eetlepel
❥ Zongedroogde abrikozen - 6 stuks 
❥ Gemengde noten - 5 eetlepels 
❥ Kaneel - 1 eetlepel
❥ Vanille poeder - 1/2 theelepel
 
Benodigdheden: FoodprocessorBakpapier en Bakblik
 
Bereidingswijze: 
Week de dadels min. 20 minuten in het water. Doe de dadels en de tahin in de keukenmachine en laat draaien tot een gladde massa. Voeg water toe indien nodig. Meng alle droge ingredienten in een kom goed door elkaar en voeg het toe in de keukenmachine. Laat de keukenmachine kort draaien tot alles door elkaar is gehussult en een plakkerig mengsel is. Leg het bakpapier in het bakblik. Strijk het mengsel over het bakpapier uit en druk goed aan met een lepel of je vingers. Zet het bakblik voor 30 minuten in de oven op 175 graden. Haal het bakblik uit de oven en laat het afkoelen. Breek de granola in brokken, zo groot of klein als je zelf wilt. Bewaar de granola brokken in een luchtdichte verpakking.

Bloemkoolpap

Ingredienten voor 2/3 personen:
❥ Bloemkool - 1 stuk 
❥ Soya melk ongezoet - 200 ml
❥ Kaneel - 2 theelepels
❥ Banaan - 2 stuks 
 
Benodigdheden: Staafmixer en Soeppan
 
Bereidingswijze:
Kook de bloemkool tot het gaar genoeg, zodat je hem kunt stampen. Giet het water af en pureer met een staafmixer of stamper tot een puree. Prak de banaan fijn en voeg deze samen met de melk en het kaneel toe aan de boemkoolpap en klaar is kees! Super simpel, voeg als garnering toe wat je zelf lekker vindt. 

Kwark in een glas 

Omdat kwark eten altijd zo saai is -vind ik zelf dan- moet je er maar wat leuks van maken toch? Om toch aan mijn dagelijkse ritueel te voldoen (ja ik eet elke dag yoghurt of kwark, vaak als ik de deur uit ben neem ik een 500 ml. bak mee en die eet ik nog helemaal leeg ook haha!), is als ik thuis ben er wat leuks van te maken met fruit, muesli, zaden, noten etc. 
 
Ingredienten:
❥ Kwark - 250 gram
❥ Mango - 1/2 stuk
❥ Aardbei - 3 stuks
❥ Musli (merk: Smaakt) - 30 gram
 
Benodigdheden: een glas
 
Bereidingswijze:
Doe de ingredienten in een willekeurige volgorde in het glas. Ik heb eerst wat aardbeitjes onderop gelegd, daaroverheen de helft van de kwark. Daarop de muesli en vervolgens de mango, dan de andere helft van de kwark en bovenop de rest van de aardbeien en nog wat muesli. Steek een lepel er in en smullen maar! 

Speltbrood in de broodbakmachine 

Ingredienten:
❥ Speltmeel - 450 gram
❥ Havervlokken - 25 gram
❥ Droge gist - 7 gram
❥ Warm water - 225 ml
❥ Bakkerszout - 1 theelepel
 
Benodigdheden: Broodbakmachine 
 
Bereidingswijze:
Doe als eerste het water in de broodbakmachine, hierna het meel, de havervlokken en gist en als laatste het zout. Zet de broodbakmachine op het standaard bakprogramma (dit duurt 3 uur). Als die klaar is haal je het brood er uit en laat hem even afkoelen. Je kunt hem direct eten. 
Tip: maak hem de avond van te voren en zit de broodbakmachine aan als je naar bed gaat (als hij vanzelf uit gaat natuurlijk), dan kun je de volgende ochtend genieten van een vers gebakken boterham.

Homemade granola

Ingredienten:
❥ Havervlokken - 150 gram
❥ Onbewerkte en ongezouten noten naar keuze - 150 gram
❥ Pitten en zaden - 50 gram
❥ Kokosvlokken - 50 gram
❥ Rijststroop (of agavesiroop, mupplesyrup, honing etc.) - 4 eetlepels
❥ Kokosolie - 3 eetlepels
❥ Specerijen naar keuze 
 
Benodigdheden:Bakpapier en Bakblik
 
Bereidingswijze:
Maal als eerst de noten fijn (zo klein/groot als je zelf wilt). Daarna gooi je alle droge ingredienten (incl. de fijn gemalen noten) in een bak en hussel goed door elkaar. Voeg de stroop en kokosolie toe en roer tot alles goed door elkaat zit. Schep het op een bakblik (deze met bakpapier bekleed) en zet hem in de oven voor 20 minuten op 175 graden. Schep tussendoor even alles om. Laat het wat afkoelen en schep het over in een leuke (goed afsluitbare) weckpot. Hier kun je ongeveer 2 weken mee vooruit.
Welke ingredienten ik gebruikt heb:
Havervlokken - 150 gram 
Walnoten - 50 gram
Cashewnoten - 50 gram
Amandelen - 50 gram
Kokosvlokken - 40 gram
Gepofte quinoa - 15 gram
Lijnzaad - 30 gram 
Sesamzaad - 20 gram
Rijststroop - 4 eetlepels
Kokosolie - 3 eetlepels
Kaneel - 3 eetlepels
Nootmuskaat - 1 theelepel
Gemberpoeder - 1 eetlepel
Rauwe cacaopoeder - 3 eetlepels
Gojibessen - 20 gram

Smoothie Bowl

Serveer je smoothie eens in een kom. Het eten van een smoothie met een lepel is zoveel leuker dan het drinken uit een glas. Bovendien kun je eindeloos varieren met de ingredienten en de toppings. Deze smoothie bowl is super eenvoudig klaar te maken en lekker. 

Ingredienten:
❥ Bevroren banaan - 1 stuk
❥ Pers sinaasappel - 1/2 stuk
❥ Wilde perziken - 2 stuks
❥ Kokoswater - 75 ml
❥ Havermout - 40 gram
❥ Optioneel als garnering heb ik chiazaad, pindastukjes en kokosrasp gebruikt.
 
Benodigdheden: Blender
 
Bereidingswijze:
Doe alle ingredienten 1 voor 1 in de blender, en mixen maar! Vlak voor het serveren strooi je de garnering er overheen.

Havermoutpap

Havermout wordt bereid uit de graansoort haver, door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Havermout kent vele culinaire toepassing in zowel zoete als hartige gerechten. Een bekend gerecht is de havermoutpap.

 

Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten:

(langkokende) Havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten. 

Snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten. 

Instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.

 

Ik eet elke ochtend havermout, mijn standaard ritueel. Dit maak ik van 250 ml. amandelmelk met 40 gram havermout. Hier kun je van alles aan toevoegen. Ik voeg hier meestal verschillende soorten fruit aan toe. Je kunt er ook kaneel, vanille, kokos, lijnzaad, chiazaad etc. aan toevoegen.


Overnight oats 

Ingrediënten:
❥ Amandelmelk - 250 ml
❥ Havermout - 40 gram
❥ Chiazaad - 1 eetlepel
❥ Kaneel - 1 theelepel
❥ Mandarijn - 1 stuk
❥ Pers sinaasappel - 2 stuks
 
Benodigdheden: Citruspers en een potje
 
Bereidingswijze:
Doe de havermout, kaneel en chiazaad in een potje.
Pers de sinaasappels in een citruspers en voeg dit samen met de amandelmelk er bij in het potje. Zet dit in de koelkast. Het handigst is om het ’s avonds klaar te maken, zodat het de hele nacht in de koelkast kan staan. Haal het de volgende ochtend uit de koelkast en roer het goed door elkaar. Als laatste voeg je de stukjes mandarijn toe.
Je kunt meer sinaasappels persen, voor wat sinaasappelsap bij het ontbijt.


Yoghurt met fruit en muesli

Ingredienten:
❥ Biogarde yoghurt - 300 ml
❥ Aardbeien - 5 stuks
❥ Blauwe bessen - 10 stuks
❥ Muesli (van het merk Smaakt) - 20 gram
❥ Lijnzaad - 10 gram
 
Benodigdheden: een kommetje
 
Bereidingswijze:
Doe de yoghurt in een kommetje. Voeg het fruit en daarna de muesli en lijnzaad toe. 
Eetsmakelijk! 

Wafels

Ingredienten voor ca. 4 wafels:
❥ Amandelmeel - 8 eetlepels
❥ Boekweit - 4 eetlepels
❥ Eieren - 4 stuks
❥ Amandelmelk - 8 eetlepels
❥ Kaneel - 1 theelepel
❥ Baking soda - 1 theelepel
❥ Biologische honing - 1 theelepel
❥ Scheutje kokosolie of andere olie om mee in te vetten
 
Benodigdheden: Handmixer en Wafelijzer
 
Bereidingswijze:
Meng alle ingredienten in een kom en miz tot een glas beslag. Vet het wafelijzer in met een beetje olie en doe het beslag in het wafelijzer. 
Voeg wat fruit, kwark, notenpasta of agavesiroop toe als topping. 

Kaas ontbijtmuffins 

Ingrediënten:
❥  183 gram tapioca meel
❥  57 gram geraspte oude goudse kaas
❥  6 gram zout
❥  1 ei
❥  74 gram olijf olie
❥  163 gram kokosmelk
 
Benodigdheden: Foodprocessor en een Cupcake bakvorm
 
Bereidingswijze:
Roer alle droge ingrediënten door elkaar met een lepel. Gooi de natte ingrediënten er bij. Mix op een lage stand alles door elkaar voor 30 seconden.
Spray de bakvormpjes in met een beetje olie en giet het meel er tot de helft van de cupcakes in. Zet de cupcakes in de oven voor 10 minuten op 200 graden. 
De muffins blijven licht van kleur, dit komt door de tapioca meel, ze zijn goed gaar als je met een sateprikker er in steekt en hem er droog uithaalt.
 
Ik heb dit recept al geprobeerd te maken zonder de kaas, maar dan is het niet lekker. De tapioca meel en de kokosmelk zijn dan te overheersend. Je maakt uit dit recept ongeveer 15 muffins dus zo heel veel kaas is het niet per muffin. Een heerlijk recept voor zo eens in de tijd op een zondag ochtend.