
Live your own life
Kersen crumble
Ingredienten:
❥ Havermout - 80 gram
❥ Bakpoeder - 0,5 theelepel
❥ Amandelmelk - 230 ml
❥ Eieren - 1 stuk
❥ Gesmolten kokosolie - 1 eetlepel
❥ Biologische honing - 3 eetlepel
❥ Vanille poeder - 1 theelepel
❥ Kersen - 200 gram
Kruimellaag:
❥ Havermout - 3 eetlepels
❥ Amandelmeel - 2 eetlepels
❥ Gesmolten kokosolie - 1,5 eetlepel
❥ Geschaafde amandelen - 30 gram
Benodigheden: Ovenschaaltje en een kom
Bereidingswijze:
Meng de melk, het ei, kokosolie, 2 eetlepels honing en de vanille in een kom. Doe in een andere kom het havermout en bakpoeder. Voeg het melkmengsel bij de havermout in de kom. Roer het goed door elkaar en doe het in de ovenschaal. Meng de kersen met de rest van de honing en verdeel deze over de havermout in de ovenschaal.
Wrijf alle ingredienten voor de kruimellaag met je vingers door elkaar tot kruimels. Verdeel de kruimels over de kersen in de ovenschaal. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven op 180 graden celcius. Laat hem iets afkoelen. Je kan hem warm maar ook koud eten.
Verjaardagsontbijt
Dit recept komt uit het boek 'Healthy Pleasures' van In love with health.
Ingredienten:
❥ Amandelmeel - 70 gram
❥ Boekweitmeel - 70 gram
❥ Ei - 1 stuk
❥ Banaan - 1 stuk
❥ Walnoten - 50 gram
❥ Honing - 1 eetlepel
❥ Bakpoeder - 1 theelepel
❥ Vanille-extract - 1 theelepel
❥ Amandelmelk - 100 ml
❥ Kokosolie - 25 gram
❥ Zout - snufje
Benodigdheden: Foodprocessor, Pannetje en 9 cupcakevormpjes
Bereidingswijze:
Hak de walnoten grof. Doe de banaan in stukken, kokosolie, honing, amandelmelk en het ei in de keukenmachine en meng het tot een gladde massa. Doe het amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder, vanille-extract, zout en de helft van de gehakte walnoten er bij in de keukenmachine en laat draaien tot je een dik beslag krijgt. Verdeel het beslag over de cakevormpjes. Strooi de andere helft van de gehakte walnoten over de cupcakes en bak de muffins in ongeveer 25 minuten op 180 graden.
Granola brokken
Granola is een standaard ingredient bij mij thuis geworden, we hebben het net zo als havermout, muesli, lijnzaad en noten in een pot op de ontbijt-buffettafel staan. We gooien het bij de yoghurt, kwark, havermoutpap, fruitbowls etc. eigenlijk overal wel in! Mijn vriend vindt het lekker als hij een grote bite in zijn kwark heeft. Speciaal voor hem daarom de granola brokken.
Ingredienten:
❥ Medjool dadels - 5 stuks
❥ Tahin - 3 eetlepels
❥ Gepofte quinoa - 10 eetlepels
❥ Rozijnen - 3 eetlepels
❥ Zonnebloempitten - 3 eetlepels
❥ Goji bessen - 2 eetlepels
❥ Chiazaad - 1,5 eetlepel
❥ Zongedroogde abrikozen - 6 stuks
❥ Gemengde noten - 5 eetlepels
❥ Kaneel - 1 eetlepel
❥ Vanille poeder - 1/2 theelepel
Benodigdheden: Foodprocessor, Bakpapier en Bakblik
Bereidingswijze:
Week de dadels min. 20 minuten in het water. Doe de dadels en de tahin in de keukenmachine en laat draaien tot een gladde massa. Voeg water toe indien nodig. Meng alle droge ingredienten in een kom goed door elkaar en voeg het toe in de keukenmachine. Laat de keukenmachine kort draaien tot alles door elkaar is gehussult en een plakkerig mengsel is. Leg het bakpapier in het bakblik. Strijk het mengsel over het bakpapier uit en druk goed aan met een lepel of je vingers. Zet het bakblik voor 30 minuten in de oven op 175 graden. Haal het bakblik uit de oven en laat het afkoelen. Breek de granola in brokken, zo groot of klein als je zelf wilt. Bewaar de granola brokken in een luchtdichte verpakking.
Bloemkoolpap
Ingredienten voor 2/3 personen:
❥ Bloemkool - 1 stuk
❥ Soya melk ongezoet - 200 ml
❥ Kaneel - 2 theelepels
❥ Banaan - 2 stuks
Benodigdheden: Staafmixer en Soeppan
Bereidingswijze:
Kook de bloemkool tot het gaar genoeg, zodat je hem kunt stampen. Giet het water af en pureer met een staafmixer of stamper tot een puree. Prak de banaan fijn en voeg deze samen met de melk en het kaneel toe aan de boemkoolpap en klaar is kees! Super simpel, voeg als garnering toe wat je zelf lekker vindt.

Kwark in een glas
❥ Kwark - 250 gram
❥ Mango - 1/2 stuk
❥ Aardbei - 3 stuks
❥ Musli (merk: Smaakt) - 30 gram
Speltbrood in de broodbakmachine
❥ Speltmeel - 450 gram
❥ Havervlokken - 25 gram
❥ Droge gist - 7 gram
❥ Warm water - 225 ml
❥ Bakkerszout - 1 theelepel
Homemade granola
❥ Havervlokken - 150 gram
❥ Onbewerkte en ongezouten noten naar keuze - 150 gram
❥ Pitten en zaden - 50 gram
❥ Kokosvlokken - 50 gram
❥ Rijststroop (of agavesiroop, mupplesyrup, honing etc.) - 4 eetlepels
❥ Kokosolie - 3 eetlepels
❥ Specerijen naar keuze


Smoothie Bowl
Serveer je smoothie eens in een kom. Het eten van een smoothie met een lepel is zoveel leuker dan het drinken uit een glas. Bovendien kun je eindeloos varieren met de ingredienten en de toppings. Deze smoothie bowl is super eenvoudig klaar te maken en lekker.
Ingredienten:
❥ Bevroren banaan - 1 stuk
❥ Pers sinaasappel - 1/2 stuk
❥ Wilde perziken - 2 stuks
❥ Kokoswater - 75 ml
❥ Havermout - 40 gram
❥ Optioneel als garnering heb ik chiazaad, pindastukjes en kokosrasp gebruikt.
Benodigdheden: Blender
Bereidingswijze:
Doe alle ingredienten 1 voor 1 in de blender, en mixen maar! Vlak voor het serveren strooi je de garnering er overheen.
Havermoutpap
Havermout wordt bereid uit de graansoort haver, door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Havermout kent vele culinaire toepassing in zowel zoete als hartige gerechten. Een bekend gerecht is de havermoutpap.
Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten:
(langkokende) Havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten.
Snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten.
Instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.
Ik eet elke ochtend havermout, mijn standaard ritueel. Dit maak ik van 250 ml. amandelmelk met 40 gram havermout. Hier kun je van alles aan toevoegen. Ik voeg hier meestal verschillende soorten fruit aan toe. Je kunt er ook kaneel, vanille, kokos, lijnzaad, chiazaad etc. aan toevoegen.
Overnight oats
Ingrediënten:
❥ Amandelmelk - 250 ml
❥ Havermout - 40 gram
❥ Chiazaad - 1 eetlepel
❥ Kaneel - 1 theelepel
❥ Mandarijn - 1 stuk
❥ Pers sinaasappel - 2 stuks
Benodigdheden: Citruspers en een potje
Bereidingswijze:
Doe de havermout, kaneel en chiazaad in een potje.
Pers de sinaasappels in een citruspers en voeg dit samen met de amandelmelk er bij in het potje. Zet dit in de koelkast. Het handigst is om het ’s avonds klaar te maken, zodat het de hele nacht in de koelkast kan staan. Haal het de volgende ochtend uit de koelkast en roer het goed door elkaar. Als laatste voeg je de stukjes mandarijn toe.
Je kunt meer sinaasappels persen, voor wat sinaasappelsap bij het ontbijt.
Yoghurt met fruit en muesli
❥ Biogarde yoghurt - 300 ml
❥ Aardbeien - 5 stuks
❥ Blauwe bessen - 10 stuks
❥ Muesli (van het merk Smaakt) - 20 gram
❥ Lijnzaad - 10 gram

Wafels
❥ Amandelmeel - 8 eetlepels
❥ Boekweit - 4 eetlepels
❥ Eieren - 4 stuks
❥ Amandelmelk - 8 eetlepels
❥ Kaneel - 1 theelepel
❥ Baking soda - 1 theelepel
❥ Biologische honing - 1 theelepel
❥ Scheutje kokosolie of andere olie om mee in te vetten

Kaas ontbijtmuffins
Ingrediënten:
❥ 183 gram tapioca meel
❥ 57 gram geraspte oude goudse kaas
❥ 6 gram zout
❥ 1 ei
❥ 74 gram olijf olie
❥ 163 gram kokosmelk
Roer alle droge ingrediënten door elkaar met een lepel. Gooi de natte ingrediënten er bij. Mix op een lage stand alles door elkaar voor 30 seconden.
Spray de bakvormpjes in met een beetje olie en giet het meel er tot de helft van de cupcakes in. Zet de cupcakes in de oven voor 10 minuten op 200 graden.
De muffins blijven licht van kleur, dit komt door de tapioca meel, ze zijn goed gaar als je met een sateprikker er in steekt en hem er droog uithaalt.
Ik heb dit recept al geprobeerd te maken zonder de kaas, maar dan is het niet lekker. De tapioca meel en de kokosmelk zijn dan te overheersend. Je maakt uit dit recept ongeveer 15 muffins dus zo heel veel kaas is het niet per muffin. Een heerlijk recept voor zo eens in de tijd op een zondag ochtend.