
Live your own life
Zoete-aardappel brownies
Dit recept komt uit het boek van Rens Kroes 'Powerfood'.
Ingredienten:
❥ Zoete aardappel - ca. 400 gram
❥ Ongebranden hazelnoten - 60 gram
❥ Speltmeel - 40 gram
❥ Rauwe cacaopoeder - 6 eetlepels
❥ Gemberpoeder - 1 theelepel
❥ Vanillepoeder - 1 theelepel
❥ Kaneelpoeder - 1 theelepel
❥ Zeezout - snufje
❥ Dadels - 160 gram
❥ Ongebranden walnoten - 2 handjes
❥ Ahornsiroop - 3 eetlepels
Benodigdheden: Foodprocessor, Bakpapier, Ovenschaaltje en een kom.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel en snijd ze in repen. Bestrijk ze met 1 eetlepel kokosolie en zet ze 20 minuten in de oven. Laat de aardappel afkoelen.
Doe ondertussen de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze fijn. Schep het notenmeel in een kom en voeg het speltmeel, 5 eetlepels cacao, zout, gember-, vanille- en kaneelpoeder toe en roer door elkaar. Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe de afgekoelde aardappel in de keukenmachine en maal fijn. Doe daarna de dadels er bij en maal mee tot ze fijn zijn. Schep het meel uit de kom bij de dadels en zoete aardappel in de keukenmachine, meng het tot een soepel deeg. Hak de walnoten grof en voeg de helft toe aan het deeg en roer ze erdoor.
Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal, schep het deeg erin en maak de bovenkant plat met de bollekant van een lepel of spatel. Zet de schaal in de oven voor 30 minuten. Prik met een sateprikker om te controleren of de brownie gaar is. Als het mengsel niet meer blijft plakken, haal je schaal uit de oven en laat je de brownie 10 minuten afkoelen.
Maak terwijl de brownie in de oven staat de topping. Doe 1 eetlepel cacao en de ahornsiroop in een kommetje en meng door elkaar. Verdeel het glazuur over de brownie en strooi de rest van de gehakte walnoten erover. Haal de brownie met het papier voorzichtig uit de schaal en snijd in kleine stukjes.
Pompoencakejes
Ingredienten:
❥ Pompoen - 1/2 stuk
❥ Speltbloem - 238 gram
❥ Kokosbloesemsuiker - 50 gram
❥ Bakpoeder - 2 theelepels
❥ Bakingsoda - 1/2 theelepel
❥ Speculaaskruiden - 2 theelepels
❥ Vanillepoeder - 1 theelepel
❥ Amandelmelk ongezoet - 170 ml
❥ Kokosolie - 4 eetlepels
Benodigdheden: Pannetje, Foodprocessor, Kom, Bakpapier en een Bakblik
Bereidingswijze:
Snij de pompoen in blokjes en kook de pompoen in 15 minuten gaar. Giet af en laat het even afkoelen.
Doe in een kom de speltbloem, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, bakingsoda en speculaaskruiden en roer dit goed door elkaar.
De de pompoen in de foodprocessor en maak er een puree van. Voeg de amandelmelk, vanillepoeder en kokosolie toe en laat nog een keer draaien tot alles een geheel is. Voeg vervolgens de droge ingredienten toe en mix tot een gladda massa.
Leg op de bodem en de zijkanten van het bakblik bakpapier. Giet de pompoenmassa in het bakblik.
Zet het bakblik voor 45 minuten in de oven op 180 graden.


Osawacake
De osawacake a la Rens Kroes. Deze cake heb ik overgenomen van Rens Kroes, alleen de ingredienten een heel klein beetje anders.
Hij komt bij mij net uit de oven en ik heb al een stukje geproefd hoor.. yaaaammie!! Hij smaakt echt heerlijk, het heeft een beetje de smaak van appeltaart.
Ingredienten:
❥ Zilvervliesrijst - 200 gram
❥ Speltmeel - 125 gram
❥ Sesamzaadjes - 9 eetlepels
❥ Gemengde noten - 150 gram
❥ Gedroogde abrikozen - 2 stuks
❥ Biologische diksap (ik heb de smaak peer/perzik gebruikt) - 125 ml
❥ Havermout - 100 gram
❥ Vanillepoeder - 1 theelepel
❥ Kaneelpoeder - 2 theelepels
❥ Keltisch zeezout - 1 snufje
Benodigheden: Cakevorm, Pannetje voor de noten te roosteren, pan voor de rijst te koken en een grote bak om alles in klaar te maken.
Bereidingswijze:
Week de rozijnen 20 minuten in water. Kook de rijst gaar. Ondertussen vet je de cakevorm in en verspreid je 6 eetlepels sesamzaadjes in de vorm (ook de zijkanten mee pakken). De noten rooster je even op hoog vuur. Als de rijst klaar is meng je het met de rest van de ingredienten tot een plakkerige massa. Doe het mengsel in de vorm en druk goed aan. Strooi de overgebleven sesamzaadjes over de bovenlaag. De cake bak je in de oven oo 180 graden in 45 minuten gaar.
Chocolade-gourgette cake
Ingredienten:
❥ Speltmeel - 140 gram
❥ Cacaopoeder - 30 gram
❥ Bakingsoda - 2 theelepels
❥ Eieren - 2 stuks
❥ Biogarde yoghurt - 70 ml
❥ Gesmolten kokosolie - 2 eetlepels
❥ Kokosbloesemsuiker - 35 gram
❥ Courgette (geraspt) - 250 gram
Benodigdheden: Foodprocessor en een Cakevorm
Bereidingswijze:
Vet de cakevorm in. Roer het speltmeel, de cacaopoeder en de bakingsoda in een kom door elkaar. Doe de eieren en de yoghurt hier bij en mix het geheel tot een beslag. Voeg de gesmolten kokosolie en de kokosbloesemsuiker toe en roer goed door elkaar. Doe als laatste de courgette (geraspt) er bij en mix tot het een mooi, stevig, plakkerig deeg is. Schep het deeg in de cakevorm en bak het in 55-60 minuten op 190ºC gaar. De cake is klaar als een houten prikker er schoon uitkomt.

Pompoencake
Ingredienten:
❥ Pompoen - 1 stuk
❥ Kokosmeel - 100 gram
❥ Honing - 75 gram
❥ Kokosolie - 70 gram
❥ Kokosbloesemsuiker - 50 gram
❥ Walnoten - 20 gram
❥ Eieren - 6 stuks
❥ Kaneel - 2 eetlepels
❥ Bakingsoda - 1/2 theelepel
Benodigdheden: Soeppan, grote kom, Handmixer en Cakevorm
Bereidingswijze:
Begin met het snijden van de pompoen: je snijd hem door midden met een groot (kartel)mes, verwijder de pitten met een lepel, snij de pompoen in plakken, schil de buitenlaag er af en snij hierna in blokjes. Kook de pompoenblokjes in de soeppan, 20 minuten. Haal de pan van hetvuur, giet deze af en pureer de pompoen in een gladde puree. Klop in een kom de eieren, honing, (gesmolten) kokosolie, kokosbloesemsuiker en kaneel luchtig. Voeg de kokosmeel en debakingsoda toe en mix het nog een keer. Voeg als laatste de pompoenpuree en de walnoten toe en meng het goed, dit kan alleen al met een lepel. Giet het beslag in een cakevorm en bak het in de oven voor 50 minuten op 180 graden. De cake is goed als je met een sateprikken in de cake prikt en hij er schoon weer uit komt.

