Live your own life


Marokkaanse kipstoofpot

Dit lekkere marokkaanse kipstoofpotje is geinspireerd uit het boek 'Hemsley & Hemsley'.
 
Ingredienten:
❥ Geschaafde amandelen - 1 hand
❥ Ghee of andere olie/boter - 1 eetlepel
❥ Rode ui - 2 stuks 
❥ Rode peper - 1 stuk
❥ Knoflook - 2 tenen
❥ Verse gember - duimgroot stuk
❥ Gemalen komijn - 1 theelepel
❥ Kaneel - 1 theelepel
❥ Paprikapoeder - 1 theelepel
❥ Kippenpoten - 6 kleine stuks
❥ Paprika - 2 stuks 
❥ Citroen - 1 stuk 
❥ Groene olijven - 1 hand 
❥ Bouillonblokje - 1/2 stuk
❥ Dadels - 4 stuks 
❥ Sperziebonen - 150 gram 
❥ Chilipoeder - naar smaak
 
Benodigdheden: Braadpan
 
Bereidingswijze:
Rooster de geschaafde amandelen 1 minuut in de droge pan. Blijf erop letten, ze zijn snel verbrand. Zet de amandelen op zij. 
Verhit de ghee in de pan en bak de ui en de rode peper. Voeg de koflook, gember en de specerijen (behalve de chilipoeder) toe. Leg de kippenpoten in de pan en bak ze goudbruin. Snij de citroen in 6 plakken en voeg deze samen met de paprika, olijven en de dadels toe in de pan. Voeg 250 ml water toe en het bouillonblokje. Doe de deksel op de pan en laat het in 40 minuten gaar stoven. 
Laat de sperziebonen de laatste 5 minuten meekoken. Breng de stoofpot op smaak met de chilipoeder en geschaafde amandelen. 

 


Bloemkoolrijst 

Ingredienten:
Bloemkool - 1 stuk
Rozijnen - 1 handje 
❥ Amandelschaafsel - 1 handje 
❥ Kerriepoeder - naar eigen smaak
❥ Kokosolie 
 
Benodigdheden: Foodprocessor en een Koekenpan 
 
Bereidingswijze: 
Snij de bloemkoolroosjes en doe deze in de keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot het er uit ziet als rijst. Voeg de kerriepoeder, rozijnen en amandelschaafsels toe en roer goed door elkaar. Verhit de kokosolie in een koekenpan en verwarm al roerende de bloemkoolrijst tot het een beetje begint te verkleuren. 

Tip: Je kunt de bloemkoolrijst voordat je het gaat bakken, in zakjes verpakken en invriezen.


Groentequiche 

Ingredienten:
❥ Amandelmeel - 200 gram
❥ Boekweit meel - 50 gram
❥ Roomboter ongezoet - 25 gram
❥ Magere kwark - 2 volle eetlepels
❥ Eieren - 4 stuks
❥ Gedroogde tijm - 1 eetlepel
❥ Brocolli - 1 stronk
❥ Champignons - 250 gram
❥ Rode ui - 1 stuk
❥ Knoflook - 1 teen
❥ Wortel - 2 kleine stuks 
❥ Rode paprika - 1 stuk 
❥ Geraspte geitenkaas - 100 gram
❥ Alpro Soya cuisine light - 100 gram 
❥ Peper - naar smaak 
 
Benodigdheden: SpringvormKoekenpanFoodprocessorSoeppan en Bakpapier
 
Bereidingswijze:
Maak als eerste het deeg, meng het amandelmeel en boekweitmeel met de magere kwark en boter (in kleine stukjes) in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg de eieren toe en kneed het mengsel tot een grote deegbal. Wikkel de bal in plastic folie en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten. 
 
Ondertussen snij je de brocolli roosjes en kook deze ongeveer 10 minuten. Snij de champignons, paprika, ui, en wortel in stukjes en bak deze in de koekenpan. Pers de knoflook uit boven de koekenpan en bak deze even mee. Haal vervolgens de pan van het vuur. Giet de brocolli af en voeg dit bij de rest van de groente. Voeg de tijm en peper naar smaak toe. 
 
Bekleed de springvorm met het keukenpapier, ik doe het ook altijd nog om hoog aan de zijkanten. Als een half uur verstreken is haal je de deegbal uit de koelkast. Strooi wat bloem onder de deegrol en rol deze uit. Bekleed vervolgens de springvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
 
Vervolgens giet je de groente in de vorm. Giet hierover de Alpro Soya cuisine light en strooi de geraspte kaas er overheen. 
 
Zet de quiche voor 30 minuten in de oven op 180 graden. 

Rundvleescurry

Ingredienten voor 4 personen:
Rundvlees blokjes - 600 gram
Kidneybonen - 200 gram
Ui - 1 stuk
Knoflook - 1 teen
Gemberwortel - 1 cm
Paprika - 1 stuk
Kastanje champignons - 250 gram
Laurierblad - 2 stuks
Kaneelstokje - 1 stuk
Kurkumapoeder - 1 theelepel
Cayennepoeder - 1 theelepel
Tomatenpuree - 70 gram (klein blikje)
Water - 300 ml
 
Benodigheden: Braadpan
 
Bereidingswijze: 
Bak de laurierblaadjes kort in de pan. Voeg de ui, knoflook, paprika, champignons, kaneel en gember toe en bak ze goudbruin. Voeg het vlees toe en bak op hoog vuur. Voeg de kurkuma en cayennepeper toe voor de smaak en bak nog eventjes mee. Voeg de tomatenpuree en het water toe en laat het vlees met de deksel op de pan 50 minuten gaar stoven. Voeg als laatste de kidneybonen toe en pak nog eventjes mee tot ze warm zijn. Serveer met rijst. 

Courgetti

Courgetti is een spaghetti van dunne sliertjes rauwe courgette.
Allereerst moet je een courgette in mooie dunne slierten krijgen om het effect van echte spaghetti te krijgen. Hier gebruik je een Spirelli voor.
 
Ingredienten voor 3 personen:
❥ Courgette - 2 stuks
❥ Cherrytomaatjes - 250 gram
❥ Kastanje champignons - 250 gram
❥ Vlees, vis of vegetarische naar keuze
 
Benodigdheden: Spirelli en Koekenpan
 
Bereidingswijze:
Maak de courgetti door de courgette door de spirelli te halen. Bak ondertussen het vlees of vis in een koekenpan en bak de champignons hier in mee. Als laatste bak je de cherrytomaatjes kort tot ze beginnen de krimpen. Doe alle ingredienten door elkaar en serveer op een bord. Eetsmakelijk!
Heerlijk voor de warme zomeravonden of als lunch. 

Courgette lasagne

Ingredienten voor 1 grote ovenschaal:
❥ Blik tomatenblokjes - 2 stuks
❥ Tomaten - 3 stuks
❥ Tomatenpuree - 100 gram
❥ Ui - 1 stuk
❥ Mager rundergehakt of vegetarisch gehakt - 250 gram
❥ Courgette - 2 stuks
❥ Huttenkase - 250 gram
❥ Teen knoflook - 1 stuks groot of 2 stuks klein
❥ Snufje oregano
❥ Olijfolie
 
Benodigheden: Koekenpan en Ovenschaal
 
Bereidingswijze:
Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze aan in de pan met een beetje olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het gaar. Voeg hierna de tomatenblokjes in blik, de tomatenpuree en de gesneden tomaten toe. Doe de oregano er bij en laat het 5 minuten pruttelen. Snijd de courgette in lange plakken. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Leg de courgettebladen op de bodem van de ovenschotel. Lepel hier wat saus overheen en schep daarover wat huttenkase. Herhaal dit tot alles op is. Strooi wat oregano over de schotel en zet de schotel voor 20 minuten op 190 ºC in de oven. 

Viskoekjes

Ingredienten voor 2 personen:
❥ Kabeljouw (of andere witvis) - 200 gram
❥ Rode peper - 1/4 stuks
❥ Peterselie - snufje
❥ Eieren - 1 stuk
❥ Bloem - 2 eetlepels
❥ Olijfolie
 
Benodigdheden: Blender of Staafmixer en een Koekenpan
 
Bereidingswijze:
Pureer de vis met een staafmixer of in de blender tot een grove puree. Verwijder de zaadlijstjes van de rode peper en snijd de peper fijn.  Meng de vis het ei, de bloem, de peterselie en de rode peper. Maak hier kleine balletjes van, druk de balletjes plat tot koekjes. 
Verhit de pan met olijfolie en bak de viskoekjes 3 minuten aan beide kanten.
 

Quesadillas

Ingredienten:
❥ Volkoren wraps - 2 stuks
❥ Tomatenpuree - 1 eetlepel
❥ Eieren - 1 stuk
❥ Kipfilet - 100 gram
❥ Groente naar keuze
❥ Kruiden naar keuze
Benodigdheden: Koekenpan
 
Bereidingswijze:
Doe een beetje olijfolie in de pan en voeg de groente toe.  Besmeer 1 kant van een wrap in met tomatenpuree. Haal de groente uit de pan en leg het op de ingesmeerde wrap. Bak in dezelfde pan de kip gaar en leg deze ook op de wrap. Leg de wrap in de pan en doe als laatste het ei er op. Laat de pan ongeveer 2 minuten staan op het vuur. Leg als het ei half gaar is de tweede wrap er bovenop, en draai de hele quesadilla op zijn andere kant, zodat ook deze wrap warm wordt. Druk de zijkanten goed tegen elkaar aan. Laat deze kant ook ongeveer 2 minuten in de pan. Haal alles uit de pan op een bord en snij er stukken van. 
Bon appétit!