Laat de vijgens minstens 1 uur in het water weken. Pureer alle ingredienten behalve de vijgen in de keukenmachine tot een smeuige pasta. Snij de vijgen in reepjes en roer deze door de pasta. Zorg dat ze goed verdeeld raken over het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep een eelepel deeg per koekje op het bakpapier en druk plat. Bak de koekjes 20 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen voor je ze serveert.
Doe alle ingredienten in de kom en kneed met je handen tot een plakkerige bal. Is het te droog? Voeg een klein beetje water toe.
Breng wat bloem aan op je keukenblad en leg hier de deegbol op. Strooi ook wat bloem over de deegbol of deegroller en rol het deeg helemaal uit tot de je de gewenste dikte van het koekje hebt.
Ik gebruik zelf hier geen bloem voor, mijn zus heeft hier een ander handig idee voor. Je legt huishoudfolie op je aanrechtblad, de bal er op en over de bal leg je nog een keer huishoudfolie. Nu ga je rollen tot de gewenste dikte van je koekje. Ik heb nog een smiley in het deeg gedrukt. Je haalt het bovenste laag folie van het deeg af en snijd de koekjes naar wens.
Leg het bakpapier in het bakblik. Leg de koekjes op het bakpapier en schuif het blik de oven in voor 30 minuten op 180 graden (houd het wel in de gaten of je koekjes niet verbranden, ligt aan de dikte van de koekjes hoe lang ze precies moeten).
Heb je andere leuke vormpjes, kun je die natuurlijk gebruiken!
Fruitige havermoutkoekjes
Ingredienten voor ca. 20 koekjes:
❥ Geprakte banaan - 3 stuks
❥ Havermout - 200 gram
❥ Appel geraspt - 1 stuk
❥ Wortelen geraspt - 4 stuks
❥ Roomboter ongezout (kan ook kokosolie of zonder) - 50 gram
❥ Medjool dadels in kleine stukjes - 6 stuks
❥ Speculaaskruiden
❥ Snuf (Himalaya)zout
❥ Walnoten (heel voor bovenop, kan ook kleine stukjes in mengsel)
Bereidingswijze: Alles mengen (ik gebruik een keukenmachine). Met een theelepel een grote schep afnemen en vorm naar keuze. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, laat ong. 2 cm er tussen om kleving te voorkomen. Zet de oven op 190 graden (hetelucht), ca 30 minuten. Afhankelijk van de grootte.
Je kan de koekjes in de koelkast bewaren of invriezen als je ze langer wilt bewaren.
Je kunt nog varieren in verschillende ingredienten, om andere koekjes te maken. Zo kun je elke keer waar wat anders aanbieden bij de koffie ;) Variatie naar keuze: bv beetje amandelmeel, kokos, rozijnen, gedroogde abrikozen, blauwe bessen, goij bessen, inca bessen, moerbeien, hennepzaad, andere noten dan walnoten, stukjes extra pure chocolade of pure cacao. Havermout zou je ook nog kunnen malen. Keuze is reuze!
Rooster de pecannoten 2 minuten in de koekenpan. Maal de noten fijn in de keukenmachine, voeg de havermout en het meel toe en mix alles fijn. Mix niet te lang, anders komt er olie uit de noten vrij. Voeg de bakingsoda, kaneel, vanilliepoeder en de eieren toe. Roer goed door elkaar tot een klevrig beslag. Voeg als laatste de rozijnen, goji bessen en het sesamzaad toe en mixen maar.
Pak telkens een grote eetlepel beslag, rol dat tot een balletje en druk dit balletje plat op het bakpapier op de bakplaat. Doe dit tot al het deeg op is en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar in oven.